Thursday, October 13, 2011

Selamat datang sayang ;) - part II

Okeh meh sambung...

1200pm : aku ditolak masuk ke OT sambil di brief oleh doc bius pasal spinal injection. It is similar to epidural tapi jarumnya lebih kecik la. Lebih kurang jarum drip tu. Sempat lagi aku tanye sakit x doc. Doc kata akan rasa la sakit sengal sket2. Sementara tu,en.somi diminta tunggu kat luar sementara doc menjalankan prosedur spinal injection tu.

Bermulalah prosedur yg pada aku agak menyakitkan tu. Macam epidural punya prosedur jugak,aku diminta peluk bantal. Dalam keadaan terketar2 sebab sejuk gila lam OT tu,ade rasa cuak gak,buatnya masa doc tgh nak cucuk tu aku menggeletar,naya je doc t'salah cucuk. Maka dengan itu,dengan sepenuh hati aku menahan kesejukan melampau masa tu. Boleh rasa wohhh bila doc cucuk masukkan ubat bius. Rasa mcm ade benda mengalir pelan2 start dari pinggang,pinggul sampai la peha. Bila aku dah start baring baru la boleh rasa kebas dari pinggang ke bawah. Hilang sume sejuk bila dah baring sbb tilam nye tu suam2 gitu rasa nya. Ihihihihih. Tak lama pas tu en.somi pon dipanggil masuk duduk kat kepala aku. Bermulalah prosedur c-zer. Mula2 aku cam boleh rasa kot apa yg doc tgh buat. Cuci cuci perot sapu iodin bagai kan. Masa tu aku punya la cuak. Aihhh bius ni tak berkesan ke ape?????! Then aku rasa mcm ade pisau lalu tapi tak sakit pon. Rasa mcm kita lalukan pensel mata tajam kat kulit je. Then the doc bius tanye ade rasa pisau kan tapi tak sakit kan. Ha'ah aku cakap. Ok good dia kata. But i tell u,lepas tu rasa mcm2 pressure kat lam perot. Rasa macam ade gerudi lam perot. Ikikikikikik! En.somi setia memegang tangan aku. Aku plak makin lama makin kuat genggam tangan dia. Tahan sakit sikit. Sikit jeee...ikikikiki! Dalam masa yang sama tak putus2 aku baca doa nabi yunus dan tasbih kifarah. Non-stop. Lam seploh menet pas tu,aku dengar baby nanges lam 2 saat gitu and at the same time dengar en.somi sebak sesangat nanges. Then dengar lebih jelas lagi baby menanges dan makin sebak en.somi masa tu. Aku t'haru tapi tak menangis. Just t'senyum sambil memanjat kesyukuran yang tak terhingga pada Dia atas kurniaan yang sangat tak ternilai ni. Masa doc paed tgh uruskan baby,en.somi mintak izin nak gie tengok baby. Aku cakap pergilah ;). Then sebelum baby di bawa ke nursery utk monitoring etc,nurse dtg bawak baby kat aku 'puan,ni baby puan. Cium sket' ikikikikikik. Subhanallah,xkan aku lupakan saat kali pertama aku mencium pipi si kecik yang aku kandungkan selama 40 minggu ni ;')

The whole prosedur dari membius sampaila doc bagitau 'ok dah siap ye,tahniah ;)' berlangsung selama 41 minit brape saat ntah lupa dah. Syukur Alhamdulillah. Semuanya berjalan dengan lancar. Then aku dibawa ke recovery area utk di monitor selama 10 menet gitu. Dah kompem aku stabil,nurse dari maternity ward datang la amek kan. Sempat jugak cakap terima kasih kat doc bius & doc OBGYN dan dorang pon sempat ucap tahniah sekali lagi ;)

Masa tgh dalam perjalanan nak ke wad, sempat lagi nurse-nurse bagitau 'comel sangat baby!' ihihihih berbunga2 sangat hati ni!

Sesampai kat wad,tak lama pastu mama pon masuk la dgn en.somi. Dua-dua muka happy sangat. Aku...mengantuk tak hingat! Ahahahhaah! Mase tu baby masih dekat nursery. En.somi dah azankan sume dah. Menurut kata mama,en.somi sebak smpi nanges t'esak2 masa tgh azankan baby sampai mama pon nanges ;'). Oowhhhh kalao la aku dapat saksikan saat2 itu...

Sementara nak tunggu baby di bawak ke bilik aku tu,mama soh aku tido dulu n jgn banyak b'cakap. Takot muntah. Owh by the way,mama request utk room in baby sbb dia sendiri nak jaga,mandi,susu kan cucu dia sendiri. Ehehehhe!

Ok,roughly tula dia pengalaman aku melahirkan seorang khalifah Allah ;) sangat2 tak boleh lupakan saat2 itu. Sebenarnye banyak benda yang aku nak ceritakan kat sini. Pasal breastfeeding,pasal post-natal blues,macam-macam. InsyaAllah aku akan post dalam entry akan datang ye ;)

Till then.
Oh sebelum t'lupe,presenting my little sweet heart yang sangat-sangat-sangat saya sayangi ...



Mommy & daddy love you so much,sayang ;')

5 comments:

  1. Fisha : tq dear ;)

    Mrs chenta : alaa awak anak saya baby boy laa. Ahahah lupa plak nak mention pasal jantina baby ;p

    ReplyDelete
  2. alololo chumel sangat..!!

    selamat datang kedunia wahai anak,jadik anak yang baik yer sayanggg...:)

    selamat berpantang yer dik and welkam ker dunia ibuu..jadik ibu yang hebat okehh..!!

    ReplyDelete
  3. Hakak CNN : ameen! Terima kasih kak ;)

    ReplyDelete

^wut say you^