Thursday, April 29, 2010

Tak Sabar Lagi Nihhh!

Lagi sekali, aku amat xcited sangat (dah AMAT, tambah EXCITED lagi...so can you imagine how excited am I today???Ehehehehe) hari nih! Dalam blog yang ini, aku ade menceritakan betapa aku jatuh cinta dengan cincin bertatahkan batu berlian berbentuk Solitaire.

Kalau xde aral melintang lalu, insyaAllah hari ni adelah hari aku pegi meng-collect cincin pernikahan ku itu...yayyy! Pas dapat cincin tu, tunjuk kat Sayang skejap (sebab duit dier kan beli cincin itew...tq so much Sayang <3 ) pastu nak suruh mak aku sorok cincin (jgn t'lupe sorok kat mane sudeyy...menangessss aku nanti!!) tu, smpi mase akad nikah nnt baru bawak keluar...Ngeeeee!

Wohooooooo!!!


Wednesday, April 28, 2010

Sepatu oh sepatu!

Aku sebnanye suke kan jenis kasut yg tertutup & bermuncung tirus utk digayakan pada hari akad nikah (akad nikah pon nak pakai kasut ke??xdelah, sbb pas akad nikah insyaAllah nak buat outdoor fotoshoot...) nnt. Tapi setelah dipikirkan2, direnung2kan dan selamat beramal! Eh, pehal plak...setelah dipikir2 kan, aku rase mcm kalo pakai kasut tertutup, camne org nak nampak kaki ku yang berinai merah itew nnt???Eheheh, poyo la! Tapi itula fakta nye, bukan nak menunjuk2 kaki aku yg mmg x hot cam Wonder Girls tu  kan, tapi ntah! Aku rase cam aku nak menampakkan inai di kaki ku dalam gamba nnt...eheheh!

Mari kiter cuci mate sket dgn menengok2 pilihan kasut2 yg saye suke. Bermule dgn yang ini, yg mule2 dulu saye nak sgt laa...


~abaikan klac itu ye, saye lebih tertumpu pada kasut pinky itew...~

Yang bawah ni plak koleksi yg open & kesukaan terbaru aku :


~Stuart Weitzman~



~Stuart Weitzman lagi...sooka kasut inih!!~

~sooka yg nih jugakkk!~

** tapi mampukah aku berjalan dgn memakai kasut setinggi kasut2 tinggi di atas???huhuhuh**

ini lagi...sooka dgn kaler pink dier, tp x kene dgn kaler baju aku...


Sebenarnye pada hemat aku juge, ape salahnye kalau pakai FLAT shoes kan ... hurmmm

camni ke...

sooka nye kasut ini

nih pon ok jugak

ni lagi la okeh sgt...tp mak aku x kan suke nye aku pakai kasut cenggini especially utk wedding :(

simple & shuweeettt


~ni pon same...simple & sweet~

Semua aku sookaa!

**semua gamba ihsan dari GOOGLE**

Monday, April 26, 2010

Cross My Fingers!



Pesal nak silang jari plak???

Mane x silang...smalam aku pegi la menghantar kain baju nikah yg aku dah beli (yang cantek gler tuh...!Ehehehe, perasan!) kat bakal 'mak' andam aku. Mase aku gie kat tmpt dier, dier tgh mamai2 baru bgn tdow. Fine, xpelah...Pastuh discuss punye discuss mak aku tanye dier baju bley siap cepat x? Sebelum 13/6/2010 sbb dalam 20/6/2010 family Sayang akan dtg bertandang (kire family gathering laa...) & mase tu kami nak bertukar2 dulang dah. Bakal 'Mak' andam aku nih bley plak ckp skang dier tgh nak siapkan byk baju la, nak jahit manik la, itula inila...bley siap paling awal pon bulan 8! Mak aku dah nak mengamuk semacam kat aku (kununnye aku gedik sgt nak dier ni jadik mak andam aku!Eh Eh! Camne nih?? Sape yg cbok rekemen dulu soh amek mak andam tuh??)  
Lagipon bukannye aku tempah baju fesyen bagai...baju kurung moden saje pon....pesal nak makan mase lame sgt? Plus kaen tu dah siap beading dah, just potong & jahit saje. 

Pastuh mak aku dah tanye dier secara seriusnye, boleh buat ke x? Kalau tak boleh nak anta jahit dekat org laen. Baik terus terang je boleh buat ke x & baik gaduh skang drpd gaduh kemudian hari last minit x siap baju tuh nnt. Pastu dier ckp boleh lah sbb baju byk dah siap...pulak! Then dier bawak keluar semua baju nikah org laen yg dah siap. Katenye tggl lagi 2 baju je, nak jahit labuci la itu la ini la. Ok fine. 

Skang ni ape yg aku finger cross kan ialah, aku harap outcome baju aku nnt kalau x cantek sangat pon, asalkan dier jadi baju kurung moden & aku akan nampak cantek manis berseri bler pakai nnt. Yang kedua, aku harap dier x tersalah kain, buatnye dier tertukar kain baju aku dgn kain baju org lain...uhuhu..! Mintak simpang Malaikat 44! Ape yang aku boleh buat skarang ialah bertendang...eh silap! BERTENANG.... Bukannye ape, sblm ni bler aku anta kain buat baju kat Tailor lain, derang akan bagi sikit perca kain tu utk copy pelanggan kan, yang ni x de ponnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itu la yang membuatkan aku x tenang sangat smpi skrg nih!!! Owh diyemmmm!
Selagi baju tu x siap & xde depan mate aku, selagi tu aku x aman...Ya Allah, bagi la aku ketenteraman hati & kuatkan lah keyakinan aku kat Mak Andam aku tuh...Aminnn...!

~uhuhu...ni bukan saye ye, gambaran semate2 terhadap ketidaktenteraman hati saye skarang...grrrrr!~

Truly...Madly...Deeply...In Luv with you... :)

With who???

With you...

With who???

With...(eheheh, sile scroll ke bawah...)

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

This one :)


and also this one...


lagi this one... ;p


and the winner is....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

L.O.V.E.L.Y.!.!.!.! 

Design dier ala2 aku nye bakal cincin nnt, tp aku nye version nipis sikit ring dier, and the Solitaire pon kecik dari yg nih, aku sevey solitaire yg besar ala2 cam gamba nih adela dekat RM23k++...erk!
Aku nye xde la semahal itu, yang sedang2 aje...eheheeheh, janji aku sokaaaaaa!!! 

;p

Bercerita bab cincin nih, smalam aku bersama MUMMY jarumku (MuMMY Jarum = mak haku! Ehehehehe!) menuju ke kedai emas yang sangat pemes kat Malaysia nih utk beli rantai leher (Mak haku nye laa...bkn utk aku!). Tapi mak aku dah ckp bley la nak sevey cincin utk akad nikah nnt. Ok, bler dah smpi je kedai tuh, aku tanpa melengahkan mase terus la menuju ke seksyen cincin white gold yang ber-diamond. 

Pada mulenye, aku rase cam xbrape byk pilihan. Sebenarnye bukan x byk pilihan apela...hakikatnye tak banyak pilihan yang  within our budget. Sebnanye skang mereka tgh buat promosi Diamond Feast. Jadi, dari diskaun2 bersempena Diamond Feast itulah yang byk membantu aku mencari cincin yang masih dalam lingkungan bajet. 

Alhamdulillah, I managed to get the ring! Pada mata aku la ye cincin yang aku pilih itu sangat cantek, bila aku sarungkan kat tangan nampak cincin tu mcm kecik (sbb ring dier nipis je), tapi di sebabkan SOLITAIRE yang tak brape kecik tak brape besar tu berkilau2, plusss...the design tu mcm gamba kat atas tu sket tapi versi nipis, terus aku tangkap leleh + tangkap terus cincin itu! 

Mule2 mmg mak aku tak brape setuju & menggesa aku utk beli yellow gold , katenye white gold takde nilai. Tapi sbb kakak2 kedai itu meyakinkan mak aku & meng-offer diskaun yang sangat byk, maka sbb itulah mak aku terus bersetuju dgn cincin itu (mcm dier plak nak kawen kan...muehehehe! Why not, mom??! Yes, u can...We're always welcome if you have any suitable candidates to be my 'DAD', eheheheh!)

Bak kate kakak2 kedai tu, ni cincin kawen kan, cantek sangat la pilih cincin tu. :)

Aku sangat2 berpuas hati! Jadi kami terus membayar deposit dulu laa...InsyaAllh by end of April ni, aku akan menuju ke kedai itu semula utk meng-collect cincin yang sangat indah itu...sangat x sabar wehhhhhh!!!!

**aku mmg slalu x saba...! Eheheheh! Especially kat barang2 yang mmg aku sokaaa!!**

Friday, April 23, 2010

Kursus Kawenn

Ok, pada weekend yang lepas aku & Sayang telah mendaftar kursus kahwin (yang wajib dihadiri oleh bakal2 pengantin) bertempat di Pusat Bandar Damansara. Tapi atas sebab musabab yg x dpt di-elakkan, venue telah ditukar last minute (we've been informed about the changes pagi Sabtu tu...) ke Masjid At-Taqwa, TTDI. Pada mulanya aku agak ragu2 jugak ar sbb 'bendera Nippon'ku sedang berkibar megah, mane bley masuk masjid! Aku pon tanye la kat Kak Hana (K.Hana ni adelah owner Pusat Kursus Kahwin tuh..) camne kan. Tapi K.Hana explained yg dewan kuliah tu sebelah masjid. So, tidak menjadi masalah :)

Berikut adelah jadual waktu utk kursus kahwin selama 2 hari yang telah kami hadiri :

Sabtu -

2.00 ptg : Prosedur Perkahwinan & Pembubaran (Ustaz Nasrodin Mat Daud-JAKIM)

4.00 ptg : Komunikasi (Ustaz Abdul Kadir Derani - JASA)

4.45 ptg : Break - minom ptg + solat Asar

5.00 ptg : Sambungan KOMUNIKASI

6.00 ptg : Kesihatan (Tuan Haji Sani Abu Bakar - LPPKN)


Ahad -

8.30 pagi : Hubungan Keluarga & Akidah (Ustaz Mohd Ajib Ismail - JAKIM)

10.30 pagi : Makan Pagi

11.00 pagi : Pengurusan Stress & Konflik (Ustaz Azman Mat Hassan - PDRM)

1.00 tgh hari : Solat Zohor + Makan Tengahhari

2.00 ptg : Ibadah & Akhlak (Ustaz Faizal - JAKIM)

Itule antara schedule nye. Mmg x dinafikan, penceramah2 mmg x membuatkan kami mengantuk langsung. Asek gelak aje! Ape yang menariknye K.Hana sendiri yang menyediakan makanan2 utk para peserta. Mule2 aku pon tak tau, tapi bile aku makan puding roti mase minom ptg hari Sabtu tu, aku tanye la K.Hana, 

"akak masak sendiri ke kuih ni?", 
"ha'ah, akak yg masak!", 
"sedap la kakkk!", 
"awak suke memasak x???",
"errrr...mmg suke tapi jarang dapat kesempatan nak masak...eheehhe", 
"haa...xpe2 nnt akak bagi awak resepi nye, senang je, akak buat puding ni pon skejap je, maybe sbb dah biase kot..."
"haa..btol la...akak dah biase!" eheheh...

ehehehhee...mmg sodap gilo puding roti dier buat! Ke-esokkan harinye plak, utk makan pagi K.Hana sediakan nasik goreng+telur rebus sambal+teh tarik. Sodap juger! Utk lunch K.Hana sediakan Nasi Minyak+Ayam Merah+Dalca+ape ntah lagi satu lauk tu...pon sodap juger! Ehehehehe...Bagusla K.Hana tuh! Masak sodap! Siap masakkan utk peserta lagik...

Ok, part yang paling penting kat sini yg aku nak cerita tentang kursus kahwin yang aku dah hadiri ni ialah tentang penceremah2 nye. Memang dari hari pertama lagi aku meng-expect penceramah2 yang xkan membuatkan aku & peserta2 lain MENGANTUK! Itu yang paling penting. Plus, mereka mestilah menyampaikan ape yg nak disampaikan tu biarlah 'sampai' ke peserta2. And the outcome....memang itulah yang kita carik! Yayyy! Semua penceramah2 nye memang best sangat! Pada aku mmg aku x mengantuk, org laen Wallahualam la kan.

~Jgn kompius! Jgn kompius! Ni gamba hiasan je, just nak menggambarkan bahawasenye aku & Sayang serta peserta2 lain melalui ape yg telah dilalui seperti lam gambar nih...ehehehe~
Picture Credit to : MEDIA MALAYA

Kesimpulannye KURSUS KAHWIN ni sangat bagus utk bakal2 pengantin. Walopon skrang ni byk sangat isu perceraian + bukannye semua org akan ikot & ingat ape yg mereka dah di-ceramahkan dekat kursus kahwin, pada aku ia tetap penting. Dengar cerita lepas ni module kursus kahwin akan jadi 3hari 2malam punye kursus. Fuuhhhh!! Sebbek dah pegi kursus kawen ni...ehehehe!

Nikah : Connecting Lives :)
Picture : GOOGLing


Cipon...cikpon...cifon...sipon! (Part II)

Woahhh!! InsyaAllah mak aku kate esok (SABTU bersamaan dengan 24 April 2010...siap sebut tarikh kau!!) nak gi amek kain yang aku dah bayau deposit tuh!!Huaaa....! Xsabaa!!! ;p

~yew!aku se-excited meyowwww inih! ;p

Cobaan....



Ye, mmg betol selame nie org ckp...Once kter dah niat nak mendirikan MASJID, kompem SYAITAN akan berdoyon2 menggangu & cube merosakkan niat baek itu. Au'zubillahiminassyaitonirrajim...

Aku dah dapat rasekan. Semakin dekat hari bahagia kami, semakin kuat dugaan yang datang. Pada mulanya aku agak tertekan+terganggu+putus harapan. Tapi bila aku menghadiri kursus kahwin, bace ade sesetengah blog yang menyentuh soal dugaan yang datang dari DIA, aku makin kuat. Setiap dugaan yang aku lalui aku HADAPI dgn tenang, yakin & yang paling penting aku hadapi dgn senyuman :)

Aku berpegang pada kata2 ini, "Allah tidak menduga hambaNya, melainkan hambaNya mampu menghadapi dugaan itu." Yes, itulah kebenarannya. Aku yakin dengan kata2 itu. Allah itu Maha Adil, Maha Penyayang.

Sebelum aku berpegang ayat tersebut, aku mmg akan jadi down sangat kalau ade masalah 'melintas'. Menangis, murung, you named it! Semua ade. Sayang la tempat aku meluahkan segalanye. Bukanlah sekarang ni aku cool sangat, ade masenye aku akan meluahkan jugak especially pada benda2 yang mmg mendatangkan kemarahan+kegeraman aku.

Bukanlah niat aku nak mengeluh ke ape utk penulisan kali ni, tapi LillahiTa'ala, hanye niat nak meluahkan ape yg terbuku di hati. Sejak dari mule lagi setelah tarikh ditetapkan utk hari bahagia kami, ade saje dugaan yang datang. Bukanlah maksudnye dari kami berdua saje, tapi dari family dan keadaan sekeliling. Kadang2 tu benda nye kecik je, tapi berlaku jugak salah faham kadang2 tu antara aku ngan Sayang, antara aku ngan mak aku, antara aku, Sayang & mak aku pon ade jugak! Selain dari tuh, mcm baru2 nie...kursus kahwin baru je settle, tapi masalah besar plak datang (masalah tu xdapek la den nak nuleh kat sini yo...mintak mahap!). Kemudian tu plak, biler niat aku nak gie me-release tension dgn men-soping kain baju nikah yang aku idam2kan, masalah lain plak datang.

Tapi tanpa aku sedari, sekarang ni aku bersyukur sangat sebab semua tu wujud awal2 mcm sekarang ni. Ape2 pon aku kene redha.
Dari mase ke semase, aku semakin nampak & memahami erti kesyukuran kepada DIA. Bukanlah sebelum ni aku x bersyukur, tapi lepas aku menghadiri kursus kahwin + sejak aku berpegang pada ayat yang aku sebutkan tadi, aku semakin nampak dan semakin mensyukuri & redha dgn ape jua yg dtg dan ape yg ade depan mata aku kini.

Sejujurnye, aku jealous melihat org lain yang tahu mensyukuri nikmat yang dikurniakan kepada mereka. Aku jealous pada mereka yg hidup berpegang kuat pada ajaran agama Islam. Bukanlah aku tidak hidup berlandaskan agama Islam, tapi aku akui sebagai hambaNya yang lemah, kadang2 aku tewas dgn hasutan Syaitan Laknatullah. Tapi aku & Sayang sedang berusaha utk menjurus lebih ke arah kebaikan & merubah diri kami kepada yang lebih baik, insyaAllah. Harapan kami semuga dengan Chapter baru yang semakin kunjung tiba, kami juga akan membuka lembaran baru yang lebih positif, lebih baek dan semakin mendekatkan diri dengan DIA. Aminnn... :)

credit to : ILUVISLAM.com

Thursday, April 22, 2010

Cipon...cikpon...cifon...sipon!

Ape2 ajelah..!

Mule2 dulu aku mmg x brape amek port sangat pasal jenis kain Chiffon ni. Pastu dah lame2 tu bler aku tgk org lain pakai, pastu ditambah plak aku sendiri pegi ke salah satu gedung kain yg sangatla femes kat Malaysia nih utk sevey2 harga kain & veil, baru la aku terbokak bijik mate pasal kain jenis CHIFFON nie. Mule la aku pon gatal dok sevey harga kaen tu plak. Ehehehe...bler aku tgk harge kaen tersebut dkt gudang kaen yg pemes itew, harga nye...mak haihhh! Dah beratus2 persen melebihi bajet nih! Adoiii....nampaknye xdapek la den nak meraso pakai kaen sipon nih (sipon la plok!ehehehehe)! 

Ok pada awalnye mmg aku nak pakai lace je utk majlis akad nikah nnt. Ade jugak mmbr yg suggest soh pakai cipon, tp aku x amek port la plak mase tuh! Mmg dah ade satu kaen lace dekat kedai2 kain dekat SEMUA HOUSE, aku dah marked dah kain tu. Kaler nye very dark, beads dekat lace tu pon mmg cantek sangat! ALL BLACK kau! Kali pertama aku pegi kedai tu, mak aku ckp awal lagi nak beli, pastu minah kedai tu pon ade ckp yg kain tu limited. Aku pon x amek port jugak la mase tu. Then xpelaa...pergi kali ke-2 ngan Sayang, kate limited edition, tp pehal kaen tu dok ade lagi kat ctue??? So, x pelaa...Sayang pon ckp, xpe2 nnt lagi skali kter dtg kter beli arh...mesti kaen tu ade lagi, saje je dier kate limited edition sbb nak soh kter beli skang. Aku pon mcm...ye tak ye jugak kan. Tu mengayat nak soh beli skang je tuh.

Nak dijadikan cerita, hari Isnin haritu, aku saje amek cuti sbb nak pegi JAWI nak amek borang pendaftaran perkahwinan. Bler aku gie jalan2 dekat SEMUA HOUSE sekali lagi dgn kazen ku, cik YASMIN a.k.a MINT, dengan secara otometiknye aku dan Mint dengan se-menonongnye menuju ke MAYA SILK yg berada di tingkat 1 SEMUA HOUSE tu. Walopon dlm hati hanye berniat nak SEVEY SAJE kain cipon kat ctue (sbb ade sorang mmbr suggest kat ctue sipon dier murah), tapi ntah camne aku teringat kat tudung satu minah tu yg aku jumpe mase tgh kursus kawen, rasenye kaler tudung tu kaler CHAMPAGNE kot...tapi ade cam PINK plak aku nengok...ntah ar...kompius! Ingat nak cari warna kain cam tudung minas itu. Tapi non-ado la plak. Tapi dgn tiba2, aku terpandang satu kain ni, tanah nye PUTIH tapi beads nye PINKY, aku pon cam dah t'goda kan, soh la kakak kedai tuh bawak keluar jap kaen tu padan kan dengan lining BABY PINK. Memang aku suke gler lah kombinasi kaler itu!!! Mint pon sangat bersetuju dgn kain itu. Then tanye akak tuh brape hargenye utk satu set CHIFFON, LINING & Baju Melayu, akak tu ckp la harge dier sekian sekian. Murah! Jauh lagi murah dari gedung pemes itu, tapi still mcm dah lari dari bajet yg nak di-spent kan utk kaen LACE yg kat kedai lagi satu tuh. Akak tu ckp kalau nak bley letak deposit dulu, aku pon dengan bersungguh2nye ckp dgn akak tuh yg aku akan dtg balik ptg karang sblm kedia tutup. Mint dah tanye aku, "Btol ke nak dtg beli ptg karang??". "Biasela...ayat manis dulu..." jahat kan?! Ehehehe...btol la, nak ayat manis je, tapi pikir2 balik buatnye aku jadik beli kain tu, pastuh dtg balik di hari2 yg lain setelah memungkiri janji nak dtg ptg itu jugak utk beli, kan rase cam x best kan...Tapi aku pk kalau aku letak deposit pon nnt buatnye mak aku x agreed, kan m'bazir dah duit!!Hadehhh....camne nih??? Xpelah, aku pon keluar dari kedai itu disertai dgn janji2 manis yg aku dah taburi kepada kakak tadi, pastu pergi plak kat kedai yg mmg asalnye aku nak beli kain kat ctue...Hah!!!!! Kain tuh dah xdeeeee!!! Halamakkkk!!! Kain DARK PURPLE tuh dah xde wehh!! Camne nih??? Otak aku ni berpikir dgn sangat ligat mase tuh nak carik alternative... kalau la mak aku x setuju nak beli kain sipon tadik, kaen mane la yg aku nak pilih plak??? Adoi laa...xpe2, kool dulu. 

Utk meng-kool kan diri, aku pon ajak la Mint gie naek tingkat U5 utk sevey barang2 plak kat SAYANG YOU...kedai peralatan2 / perkakasan2 kawen tuh...! Sambil sevey bley pk2 kan...dalam mase yg same aku x abes2 tanye Mint ape pendapat dier (walopon bukan dier yg nak kawen...ehehehhe!!)  pasal kaen tu. Mint pon dengan x abes2 nye menyatakan bahawa kaen itu paling cantek! Yess...mmg cantek, tapi kalu Mak Yah kesayangan kamu itu tidak setuju, maka tidak cantek lah dia!!Huwaaaaaa!! 

Bila ktorang dah boring jln2 kat SAYANG YOU tuh, aku pon tber2 cam gatal sangat mulut ajak Mint lagi skali turun dekat tmpt kaen2 tu. Tapi kali ni kami tidak terus menuju ke MAYA SILK, tapi gi jalan2 kedai kaen laen dulu...sevey lagi kaen2 nye harga dan kaler2 yg menarik yg bley aku pakai. Kedai laen mmg la ade sipon tu, murah tapi xde kaler yg aku nak + kedai laen x brape byk pilihan utk kain jenis cipon nih. Kedai2 lain itu pon ade men-suggest-kan utk mencarik kain jenis sipon itu dekat MAYA SILK. Setelah puas mencari fabrik + warna + harga yang dikehendaki, maka....aku dan Mint dgn se-gamble nye terus menuju ke MAYA SILK utk m'bayau deposit. Berani siot....! Blom tau approve ke x utk bajet kaen cenggitu. So, sebelum aku memberanikan diri utk bayau deposit, aku kene m'beranikan diri dulu utk memintak approval dari mak aku. Ehehehe..."Mummy, kalo kaen RMXXX approve x??", dalam debaran mak aku membalas, "K la," yeahhhhaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! Terus aku ckp kat akak tu bungkus terus kaen itu kakkk!!! Rase cam nak menjerit keriangan je mase tuh, tp aku selalu menerapkan dalam diri aku dalam ape2 pon jgn terlalu excited, nnt lain plak jadi...huhuhu! Mintak simpang!!!

So, hari  itu aku pulang ke rumah dgn hati yg sangat lega + riang + excited + mcm2 lagi :)

Kainnye??? Oleh kerana aku baru bayau deposit je, so aku x dpt nak bawak balik kain tu. InsyaAllah hari Sabtu ni (owhhh! X saba nak hari Sabtu!!!) aku akan gie menjelaskan balance nye dan boley membawa kaen itu balik ke rumah!! Yayyyy!!! Gamba kaen...akan di-update nnt :)

**bler dah plan nak pakai kaler PINK ni, teringat kat Sabby punye veil yang panjang + yang cantek + yang PINKY itu... santek! Mcm rase nak sewa je kat Sab :)

~huhuhu...suke ngan veil nih especially dgn kepanjangan nyee!~

~suke sangat dgn beads nye~





picture taken from HERE
credit to : SABBY Daniel Zain

Tuesday, April 20, 2010

Update yg x brape up-2-date!


~tetiber kan gamba UNDER CONSTRUCTION...eheheh~

Update yang terkini...walopon banyak lagi yg x up-2-date! :)


1)Kursus kahwin:
This weekend dekat Pusat Bandar Damansara  xrugi aku membayar utk berkursus di tempat ini. Walopon tempat di tukar last minit, tp aku tetap puas hati especially dgn penceramah2 semua! Aku akan bukak satu entry khas utk KURSUS KAHWIN nnt... :)

2)Nikah legal stuff:
Nak pegi JAWI & JAIS Isnin ni utk clarify dgn mereka perkara2 yg musykil & ambek borang skali (walopon borang boleh download dekat website...) Taken...tinggal nak isi saje... :)

3)Date:
InsyaAllah Akad Nikah - 18/9/2010 (saturday) & Resepsi - 19/9/2010 (sunday)

4)Photographer:
Dah booking tarikh tp blom bayar...

5)Videographer:
Masih menunggu status bajet, bajet on, Videografer on, bajet off, i'm so sorry Videographer! ;( Harap2 bajet On, aminnnn!

6)Outfit:
Kain pon blom beli... Da booked! :) so relief!!!

7)Makeup:
Booked secara x official...

8)Location:
Booked! Deposit paid! yayyy! Ingatkan kami la yg paling terawal booked tempat tuh (booked done mase bln 1 harituh...) rupe2 nye tmpt tu dah fully booked smpi bln 12...damn! sebbek smpt booking!

9)Sound system:
Pihak dewan ade sediakan....

10)Catering:
Booked.

11)Favours:
Guests : Goodie bag yg terkandung bunga telur, bahulu ikan & lagi satu ape ntah!
VIP : Goodie bag yg terkandung bunga telur yg m.yan buat, kek roll yang di-order dekat restu rezki + masih mencari...

12)Cards:
Masih menunggu design utk di-finalise...

13)Ring:
Nak cincin yg kat Habib Jewel tuhhh!!

14)Spa:
Nnt nak dekat2 kenduri nnt... ;p

15)Inai:
M.dah ckp dier bley buatkan..ehehehe

16)Hand bouquet:
Harap2 'mak' andam aku bagi hand bouquet yg kelassss lagi berdentumm gtuh! ;p

17)Sign boards:
Masih dalam process men-design

and finally, my fave....

18)Honeymoon: huwaaa!! bler nak book nih!!! nak gie Krabi!!!

Weddings 2010 - Part 1

Entry ni diname kan Part 1 ialah sebab insyaAllah pasnih ade lagi weddings kawan2 lain kan, so skang ni utk Part 1 ni adalah bersempena wedding kawan sekelas & seasrama aku, Fatimah Az-Zahrah Zolkeplai & pasagannye, Rashid, dan juga perkahwinan rakan sekuliah aku mase kat Multimedia College dulu, Mohd Hafidz Hamdan & pasangannye, Amy.

Crite2 sket ye pasal pengantin2 nih. 

1) Fatimah Az-Zahrah Zolkeplai a.k.a Fath
~aku kenal Fath sejak tingkatan 4. Kami sama2 baru masuk SMK Puteri Wilayah mase tu. Mule2 kami agak x rapat la...lame kelamaan wohoo! sangat rapat...sebagai sahabat ye! Jgn pikir laen. Fath ni budak pandai. Pandai akaun, pandai maths, pandai Syariah, pandai Quran Sunnah, pandai Bhs. Arab, pandai semualah! Sekarang ni Fath telah bergelar Cikgu tau! Haa....kat situla dier mule kenal dgn suami nye yg terchenta tu... :) perkenalan singkat & jatuh cinta pandang pertama telah menemukan mereka & skarang dah sah pon jadi suami isteri. Takde ape yg aku boleh bagi, hanya mampu mendoakan kawan aku yg sorang ni SEMOGA BAHAGIA SAMPAI HUJUNG NYAWA...smuge cepat dapat baby!! :)

from left : nelly (ketua kelas dulu nih, ehehhe), fath si penganten baru, me & bali... :)

~upacara batal air sembahyang~

~aku sengaje meng-candid kan mereka...ahahah! 
From Left : Bali, Busher, Nissa & Kiki Lala ;p

ilmuan gurls...
from left : bali, nelly, put3, nissa, fath, kiki & busher :)

pengantin hijau...bukan shrek eh! ;p


2) Mohd. Hafidz Hamdan a.k.a Dila panggey dier RANGGA mase sem 1! lol!
~Hafidz ni plak aku kenal mase kat Multimedia College a.k.a Telekom Training College (name dulu2). Walopon Hafidz ni orgnye hensem + suweet + pandai + tinggi, tp ntah nape, aku x minat pon ngan dier...(dier pon takde nye nak minat kat haku!) eheheheh!

Tapi Hafidz ni mmg brilliant la otak dier especially utk subject yg melibatkan calculation. Skarang Hafidz bertugas sebagai Network Engineer kot kat Huawei, Indonesia. Majlis Hafidz yg aku&sayang, Dila&Jonenk attend haritu berlangsung dekat Kelab Golf Perkhidmatan Awam (KGPA). Mmg chantek gler la dier nye decos especially pelamin. Makanan pon sodap! Doorgifts juge chantek :) Utk Hafidz & isteri, semua kamu berdua kekal ke akhir hayat, banyakkan2 bersabar tambahan pulak korang sorang kat Malaysia sorang lagi plak kat Indon. Jadik, Hafidz ko control sket diri kat sane ye...eheheh!

~pelamin ini sangat da vasss hokeh!!~

~maaf ler gamba agak gelap...kamera xberapa canggih :(

~hopocot!ahaha...ni la abg angkat aku si jonenk merangkap aku nye official fotografer nnt :p

**eh! gamba penganten mane???? ;p

**insyaAllah Weddings 2010 - Part 2 akan menyusul x lame lagi...Hannah (classmate aku mase di Puteri Wilayah) akan melangsungkan hari istimewa beliau 2nd May 2010 nnt. :)

Yang Mane 1 eh??

Erk! Aku sedang men-survey lokasi utk berbulan madu kat Krabi. Ade few resorts yg menarik, dan ade jugak yg sangat aku consider sbb recommended by seorang pengantin baru, Sabby :) tqs Sabby.

Ok kat bawah ni adelah senarai2 nye yg aku sedang men-survey (basically tmpt2 ini adelah berdasarkan link yg telah Sabby bagi kat entry dier yang INI...) :

LUAR NEGARA (Specific location : KRABI)

1) Aonang Princeville Resort



ohooh...nih gamba google ye :)

-ni la resort yg Sabby pegi utk dier nye honeymoon. Mule2 aku sendirik telah contact dgn pihak Aonang Princeville utk bertanyekan pasal pekej2 bulan madu yg diorang ade. Skejap jugak diorang replied aku berserta pekej itu. Pekej yg di-quote adalah dalam matawang Thai BHAT. Agak tergezut monkey jugak dgn nilainye...eheheh. Terus aku carik online currency converter, terkezut aku lagik skali, x sangke sangat reasonable price dier! Adoi...terus aku sms Sayang ckp nak gie hanimun kat Krabi. Ehehehe... Bukan je sekadar pekej yg sangat reasonable, tapi sbb aku bace dier nye details pasal hanimun pekej tu yg buat aku teruja gler!!! Aktiviti2 yg disediakan (yang paling aku teruja ialah gie snorkeling dekat pulau2 yg mmg superb lebih kurang 7-8 pulau camtuh!), pastu ade plak candle lite dinner, pastu ade plak BBQ, pastu ade plak...mcm2 ada lah! Ehehehe....

Then biler terbace entry Sabby setelah beliau pulang dari hanimun, ohohoh...lagila teruja!Terus aku e-mail Sabby, kenalkan diri, ucap Slamat Pengantin Baru dulu kat dia...eheheh! Pastuh baru la tanye pasal hanimun pekej yg dier dah amek. Sabby sangat2 membantu, segale2nye diceritakan skali attached dgn pekej dier skalik! Ahaks! =p

Based on Sabby punye entry INI, tgk Aonang Prince Ville ni sangat  strategik tempat dier. Byk kedai makan & yg penting halal. Yela, xkan nak makan kat resort memanjang, kompem la mahal kan. Dah la kami berdua kuat melantak!Eheheheheh!

Aku cube bace2 kat TRIPADVISOR pasal resort ni, tp x byk sgt feedback... :(

2) Railay VillageResort & Spa Krabi

picture from : krabi-hotels.com

picture from : agoda.com

~so far utk tempat ni aku masih menanti feedback dari pihak mereka. Just e-mailed them tanye adekah mereka ade menyediakan pekej hanimun utk bakal hanimuners cam saye nih. ehehehe...
 Tengok tempat nye cam menarik, cantik jugak, tapi x pasti la samada Resort ni se-strategik Aonang Prince Ville.

**ok they replied me** Tapi menurut staff yg me-reply email aku berkenaan pekej2 hanimun di tempat ini, katenye mereka xde pekej hanimun la plak. Hanye disediakan hanimun suite saje...huh! x jadik!!

3) Aonang Orchid Resort

picture from : asiarooms.com


picture from : hotelthailand.com

~resort ni cantek jugak...internally la. External nye boleh tahan. Tapi mcm x brape nampak je seaview :(
Tapi takpe...aku still mintak jugak la tengok kot ade hanimun pekej kan...

4) Sand Sea Resort

~yg nie dier lebih kepada cam bangalow resort, aku x brape kesukaan sangat ;p so xde mintak ape2 quotation le dari mereka ;p

5) Sunrise Tropical Resort

~resort ni mmg ade tulis siap2 kat websiet dier derang nye offered hanimun pekej. Xmenarik!!! Harga lebih kurang cam Aonang Prince Ville, tapiiii banyak sangat yg kurang kalau nak dibandingkan dengan Aonang PV. So aku tanak yg nih! Ahahahah! Walopon aku tengok katil dier syantek! LOL!

Done with the honeymoon destination utk luar negara. Skang list utk dalam negara in case xde rezki nak gie hanimun kat Krabi (huwaaaaaa!!Nak gie Krabi jugokk!!!)
Tapi kan bler dah tgk pekej2 kat KRABI tu rase cam dah xde hati je nak gie lam malaysia nye hanimun... :(

DALAM NEGARA (Specific Location : Pantai Timur)

1) Gemia Island

picture from : cuti.com.my

~mesti ramai yang x brape familiar sgt dengan name Pulau ni kan. Ye sebenarnye Pulau Gemia ni terletak di Terengganu!

Aku terjumpe pekej hanimun ke Pulau Gemia ni 3H2M dengan seaview punye bilik, mule2 mmg cam woahhh! Syantek nye tempat dier...tapi tula...KRABI dah menghantui akooo!!! ;p

2) Pulau Tioman

picture taken from : www.malaysianislandreview.com

~memandangkan aku pernah pegi Pulau ni & tau camne keadaan dier especially dekat Kg. Salang tu, expected expenses yg akan di-expense kan nnt, make pada awalnya mmg aku & Sayang nak gie Tioman je. Aku pon adela kenal beberape org kat sane. Tapi aku ade ckp kat sayang in terms of accomodation, utk honeymooners xbrape la kot...kalo utk backpackers ke, divers ke, rasenye xde masalah. Bukannye ape, nak gie hanimun kan...nak jugak cari tempat yg selesa, cantek, romantik...wahhh gtue! ahahaha...!

Memang x dinafikan, Tioman adelah Pulau pertama yg aku fall in love sgt2, dengan air laut yg crystal clear tu, perghhh! Mmg 1st time pegi terus rase cam heaven.... :)
Dan sbb aku gie Tioman jugaklah, aku dah x pandang dah PD ke, Morib ke, Langkawi ke, Pangkor ke...x maen ar! Ehehehehe...btol!

Aku mule mengenali Tioman ni mase aku bertugas dekat Commonwealth Tourism Centre (skang dah tukar jadik Islamic Tourism Centre). Oleh kerana big bos aku seorang Diver & suke diving, maka dier dengan suke cita nye bagi kampeni sponsor staff2 dier gie amek diving course kat Pulau Tioman. Best x boss camni??Ahahaha...mmg best! TQ so much En. Rahman :p Mase tu aku dengan 2 execs dgn 2 directors dan seorang driver company berangkat ke Tioman seminggu lepas Raya Aidilfitri x silap. Dari opis kami naek kereta ape ntah name dier (tp adik beradik Rexton arr) gerak ke Mersing, dari tengah hari dan kami selamat tiba di Mersing nak dekat Maghrib camtu...
pastu kami pon checked in dulu kat Seri Malaysia, Mersing sementare nak menaiki feri keesokkan harinye. Mase ni aku dah rase x saba gler2, excited gler2 nak gie Tioman. Smpi mase yg dinanti, kami bertolak naek feri ke Pulau Tioman keesokkan pagi dalam pukul 9 mcm tu. Perjalanan menaiki feri mengambil masa yg agak panjang. Tapi utk mengisi masa kosong & setelah kebas bontot dok kat dalam feri tu lame sangat, aku pon telah mengeluarkan diri aku dok kat luar feri tu sambil menikmati angin laut & pemandangan yang...Subhanallah! Cantek sangat...1st time aku menikmati pemandangan yang Maha indah ciptaan yang Maha Pencipta. Terus...Tioman, I'm in love! Agagagaga...dah mcm filem je.

ok2, mesti ade yg tertanye2 ape yg lame sangat nak smpi destinasi yg hendak dituju kan, ok, Tioman ni ade byk sangat Kampung. Feri akan berhenti di setiap kampung utk menurunkan @ mengambil penumpang. Kampung yang akan kami tuju tu adelah Kg.Salang, kampung yg paling hujung @ terkahir sekali kat Pulau Tioman. Haaa...utk pengetahuan semua jugak, dekat Tioman ni ade airport yg terletak dekat Kg. Tekek. Dekat Kg. Tekek ni dier dah mcm bandar, bukan je ade airport, tapi ade hospital, sekolah, klinik, balai polis, dll. Semuanye dekat situ. Kalau nak bersnorkeling ke berdiving ke kat ctue, pada aku la kan, kureng arr...

ok, beberape ketika kami pon selamat tiba ke Kampung Salang @ mmg dikenali sebagai Kg. Bebas Cukai. Woahhhh! Mmg sangat laaaaaaaaaa cantek nyee.......dapat tgk ikan dalam air...waaahhH! Rase nak terjun tawu! Tapi oleh kerana kami berkejaran mase kan nak start dah kelas diving.

Macam2 benda melucukan sepanjang kami berada kat sane. Hilangla skejap masalah besar yg tengah aku hadapi mase tu. Tapi satu je yg aku x berkenan kat Tioman ni, ade satu kwsn rumah org kampung & challet ala2 kampong kat blakang sikit dari tempat penginapan aku tu, ade lagi satu perkampungan yg aku x suke...huhuhu...biawak berkampung banyak giler2! besar gler2! kat situ...eee....aku dah la xsuke haiwan jenis reptilia ni! Mule2 aku x tau, tapi mase tu ntah camne aku tergatal ikot one of aku nye Director yg mmg suke jalan2 makan angin (padehal perot tuh mmg dah voncet pon!muehehehehe). Dier la yg bawak aku gie kat kawasan blakang tu, dari jauh aku dah nampak biawak yg bapak la besarr.....mengelejat jap aku kat situ!Meremang bulu romaku! Terus aku patah balik! Pastu nak dijadikan cerita, aku suke la lepak kat tangge chalet tmpt aku menginap tu, seaview la katekan, pastu turun je tangge dah terus smpi pantai pastu ade batu2 besar gtue...kan indah tuh!Ehehehe...aku nye roomate bgtau sebnanye bawah chalet  ktorang tu pon ade beberape ekor biawak sebenanrnye mase aku tgh lepak tu. Dier saje tanak bgtau sbb takot aku menjerit. Ngeng btol!

eh, pesal panjang sgt aku crite pasal TIOMAN nih??ahhaah...dah alang2 kan... :)

3) Pulau Kapas

erk...gamba google, lupe dah dier nye link ape :(

~sesungguhnye dah lame sgt aku mengidam nak pegi Pulau ni. Ramai dah ckp dalam byk2 pulau, kat semenanjung nih Pulau Kapas yg paling cantek...tapi smpi skang aku x nampak lagi pekej2 hanimun yg menarik dekat pulau ni, it's ok, aku akan terus meng-GOOGLE dari mase ke semase utk dibuat back up plan :)

Kalau anda2 perasaan la ye, eheheh perasan la...semua yg listed above semuanye Pulau2 kan. Ya! Mmg saye suke pulau hokeh! Kecuali Pulau Langkawi @ Pulau Pangkor...haaa! Dan PulauPinang! Eheheheh...saye suke tempat yg membuatkan saye rase tenang, sun-burned, rase nak dok kat situ je...nak buat rumah. Eheheheh....Lagi satu saye suke tempat yg sejuk jugak sebnanye...cam Genting tu, tapi Genting time siang dah x brape sejuk sgt, mlm je la kot yg sejuk. Pastuh Sayang aku bukannye suke main kat theme park tu. Nnt dier muntah. Eehehheeh...itula bakal suami saye :) I Love You sayang...regardless! <3

Thursday, April 15, 2010

Al-Fatihah :'(

Hati aku sangat tak tertahan rasenye bila membaca blog En. Fajar yg aku dapat dari blogger KisahQaseh. Kisah mengenai Allahyarham putera beliau yg telah dijemput Allah pada Mac tahun lepas amat menyentuh dan meruntun sesiapa saja yg membaca. Link tersebut aku post kan pada FB Abg Ery, FB K.Catur, FB Wanie, FB Ila, FB K.Liz, FB kenalan2 rapatku, semua mereka tidak dapat menahan kesedihan bila membaca blog En. Fajar. Di tambah dengan susunan kata2 oleh En. Fajar yg memang bisa meruntun sesiapa saja tak kira lelaki @ perempuan, mmg amat menyentuh perasaan. Ketabahan& kesabaran En. Fajar, Isteri beliau dan Puteri mereka sangat mengagumkan. Aku tak pasti adakah aku akan menjadi sekuat mereka andainya aku yg berada di tempat itu???

Membaca setiap entries yang menceritakan perjalanan mereka sedari lahirnya Putera kecil itu sehinggalah ke nafas terakhir Amir Yusuf membuatkan hatiku sebak yang teramat, bila mana air mata hendak jatuh berguguran aku terus mengalihkan perhatian aku agar tidak di buai kesedihan menelusuri perjalanan mereka. Bila hati sudah reda, aku bermula semula, kemudian bila hati bersebak kembali, aku mengulangi langkah yg sama. Khuatir andai dibuai perasaan, akan ternampak oleh org2 dekat  ofis ni.

Betul, aku rasa aku tak setabah ayah & bonda Amir Yusuf. Sedangkan aku sendiri gagal mengawal perasaan pabila melihat bayi2 lain sakit @ kekurangan, inikan pula itu semua berlaku pada diri sendiri. Tapi aku yakin, dengan segala yang dilalui oleh En. Fajar sekeluarga di bumi asing ditambah lagi dgn dugaan yg dilalui, ada hikmah yang terindah bakal menanti...insyaAllah.

Al-Fatihah buat baby Amir Yusuf...
Amanlah baby di sana... :'(

picture: from En. Fajar

**crying...again...**

(Al-Fatihah to my beloved arwah atok, Raadiah Senawi yg telah kembali ke Rahmatullah pada 1 April 2010 lepas...semuge atok aman di sane...Amin...)

senarai semak saye yg agak tidak lengkap ;p

Checklist (copied from SABBY ;p )



1)Kursus kahwin:
This weekend dekat Pusat Bandar Damansara

2)Nikah legal stuff:
Nak pegi JAWI & JAIS Isnin ni utk clarify dgn mereka perkara2 yg musykil & ambek borang skali (walopon borang boleh download dekat website...)

3)Date:
InsyaAllah Akad Nikah - 18/9/2010 (saturday) & Resepsi - 19/9/2010 (sunday)

4)Photographer:
Dah booking tarikh tp blom bayar...

5)Videographer:
Masih menunggu status bajet, bajet on, Videografer on, bajet off, i'm so sorry Videographer! ;( Harap2 bajet On, aminnnn!

6)Outfit:
Kain pon blom beli...

7)Makeup:
Booked secara x official...

8)Location:
Booked! Deposit paid! yayyy! Ingatkan kami la yg paling terawal booked tempat tuh (booked done mase bln 1 harituh...) rupe2 nye tmpt tu dah fully booked smpi bln 12...damn! sebbek smpt booking!

9)Sound system:
Pihak dewan ade sediakan....

10)Catering:
Booked.

11)Favours:
Guests : Goodie bag yg terkandung bunga telur, bahulu ikan & lagi satu ape ntah!
VIP : Goodie bag yg terkandung bunga telur yg m.yan buat, kek roll yang di-order dekat restu rezki + masih mencari...

12)Cards:
Masih menunggu design utk di-finalise...

13)Ring:
Nak cincin yg kat Habib Jewel tuhhh!!

14)Spa:
Nnt nak dekat2 kenduri nnt... ;p

15)Inai:
M.dah ckp dier bley buatkan..ehehehe

16)Hand bouquet:
Harap2 'mak' andam aku bagi hand bouquet yg kelassss lagi berdentumm gtuh! ;p

17)Sign boards:
Masih dalam process men-design

and finally, my fave....

18)Honeymoon: huwaaa!! bler nak book nih!!! nak gie Krabi!!!