Monday, June 27, 2011

Mari memasak kengkawan!!!

Ok2,arini tukau mood sket.
Haritu,aku dok baca blog member aku, Haizum.
Dia post pasal resipi yg dia baru cuba iaitu Sotong Goreng Telur Asin.
Aku tengok gamba dia,wallauuuuu!
Terliur!
Sebab memikirkan anak dalam perot ni,aku gagahkan jugak diri utk try resepi ni...waloponn agak renyah aku rase nak buat!
So kawan2, mari
Mencuba resipi ini!

Sotong goreng telur asin (name omputehnye : fried squid with salted egg)

Bahan2 nye :

-6-8 keping sotong (sederhana besar) yg dipotong ikot suke atie
-2-3 biji telur asin yang dah direbus yang diambil yolk nya sahaja
-tepung goreng serbaguna (aku guna tepung ayam goreng bestari. Boleh je pakai tepung goreng ayam sebab purpose nye adelah utk goreng rangup kan)
-2-3 bijik telur ayam biasa
-daun kari (ikot suka nak banyak mana)
-4-5 biji bawang putih dipotong nipis (nanti bila goreng jadi mcm bawang putih goreng teppanyaki!)
-6-7 biji cili padi dipotong nipis (ikot level kepedasan yg korang mampu tahan la)
-1-2 sudu besar mentega
-1-2 sudu besar susu cair utk bagi ade rase manis2 sket bak kate haizum ;)

Cara2 nye :

1) sebelum apa2,rebus dulu sotong tu tanpa air untuk buangkan jus2 sotong. Sotong kan berair kan. Pas dah rebus smpi jus sotong yg banyak telah keluar,lap kan sampai kering sotong2 tu. Ini utk memastikan yang nanti tepung tu betol2 melekat pada sotong. Tapi aku buat aritu ala2 je keringnya. Alhamdulillah jadi jugak)

2) lepas dah rebus sotong tu,boleh la readykan telur ayam yg biase 2-3 biji tu,pukul dulu telur tu sampai sebati,tepung pon readykan jugak

3) Panaskan minyak yang banyak utk menggoreng (kalo nak sedap,sotong tu buat deep fried,baru btol2 garing. Tapi aku buat xdela deep fried sgt)

4) bila minyak btol2 panas,celupkan sotong tadi dalam telur dan gaulkan sotong yg dah dicelup telur tu dalam tepung goreng tadi. Pastikan telur tu disalut tepung secara keseluruhannya. Pastu gorenglaaa. Angkat bila warna tepung tu nampak kecokelatan sket. Jgn sampai hangus!

5) ok. Bila dah siap goreng semuaa sotong tadi,asingkan dulu ke tepi. Siap sedia utk part menumis plak.

6) panaskan mentega tadi gunakan api yg sederhana

7) bila da cukup panas,masukkan bawang putih,daun kari & cili padi potong tadi,tumis sampai naek bau cili padi tu & bawang putih tu garing.

8) dah agak2 naek bau,masokkan yolk telur asin tadi dan kacau. Dia akan menghasilkan satu effect iaitu,tumisan anda tu akan berbuih2 gtue. Takpe,teruskan mengacau rata.

9) pastu masukkan sotong goreng tadi. Kacau rata. Masukkan sket perasa pak aji,garam,gula,lada sulah (benda2 ni ikot rasa korang laa. Macam aku,aku dah xmasokkan dah garam. Just tambah pak aji sket je).

10) dah dekat2 nak angkat tu,masokkan susu cair tadi,kacau rata.

11) dah siappp. Ape lagi...hidang dan makan laa!

So far Alhamdulillah,en.hubster suka sangat! Mungkin lepas ni aku nak try buat pakai udang plaks.

Last but not least,mari mengecurkan air liur dengan gambar di bawah :







Selamat mencuba!

- Posted using BlogPress from my iPhone

2 comments:

  1. nampk sedappp...nnti sy nak cuba lah!!

    ReplyDelete
  2. elin : sila2...walopon pada saya macam renyah nak buat, tapi bila dah siap, rase berbaloi kerenyahan tuh :)

    ReplyDelete

^wut say you^